Vi kartlägger Fleminggatan nummer för nummer

  • Fleminggatan 29
  • Den folkkäre skådespelaren och komikern Carl-Gustaf Lindstedt växer upp på Fleminggatan 29, som på den tiden är nummer 25. I dag är han kanske mest känd för sina roller som Martin Beck i Bo Widerbergs film Mannen på taket från 1975 och Primus Svensson i tv-filmatiseringen av P. C. Jersilds roman Sabels hus.

  • Fleminggatan 36
  • Skådespelerskan Naima Wifstrand växer upp på Fleminggatan 36 (på den tiden nummer 40). Hon får sitt stora genombrott i Tolvskillingsoperan av den tyske dramatikern Bertolt Brecht, som senare skriver pjäsen Moder Courage för henne. Wifstrand medverkar även i filmer som Kungsgatan, Sommarnattens leende och Smultronstället

  • Fleminggatan 40
  • I sin självbiografiska roman Det hände på Kungsholmen från 1951 berättar arbetarförfattaren Ivan Oljelund om uppväxten i ett numera rivet hus på Fleminggatan 42, som motsvaras av dagens Fleminggatan 40. Oljelund skriver: “Det slaskade iväg till våren. Februari höll fast vinterbilden även på Fleminggatan med trottoarens halka och brutna lårbenshalsar och snövallar, som färskades på då och då, men i mitten av mars blev det bara en sörja av dagsmeja och det svarta lipandet av de hundratal, som morgon, middag och kväll vällde in och ut från Separators och klinders. I den tungt stickande, liksom fräkniga tunga marsluften med kyligt blåa kvällar, kände sig Höger tröttare än någonsin. Han gick åkte sin vanliga väg och den långa Flemingsgatan tycktes honom som en blick i en bakvänd kikare med ouppnåeligt oändligt perspektiv. Endast när han åkte, såg han i kikaren och fick gatan i förkortning, men det kostade tio öre titten.”

  • Fleminggatan 59
  • Efter skilsmässan från Egon flyttar Hide Zaugg med sina två kusiner från Vällingby till en lägenhet i huset på Fleminggatan 59. Långt senare byter den äldste sonen Wolfgang namn till Kide John Stannernnan och John Ausonius, men det är som Lasermannen han skriver in sig in den svenska kriminalhistorien. Under 1991 och 1992 gör han sig skyldig till ett mord och tio mordförsök på människor med utländsk härkomst. I samma veva utför han en serie bankrån. Under tiden på Fleminggatan går Wolfgang i Kungsholms skola och senare i tyska skolan. Med kamraterna ger han sig iväg på upptäcktsfärder utmed Karlbergs strand eller klättrar bland klipporna vid Karlbergs station.

  • Fleminggatan 83
  • Den 14 augusti 1962 stryper John Ingvar Lövgren 62-åriga Greta Löfgren till döds i hennes lägenhet på Fleminggatan 83. Inom loppet av ett år har han även ihjäl två unga flickor på Söder och i Aspudden. Lövgren gör sig skyldig till sammanlagt minst nio kvinnoöverfall och misstänks dessutom vara skyldig till ytterligare ett mord, på 26- åriga Agneta Nyholm i Fruängen. Några år senare står Lövgren som förebild för flickmördaren i deckarförfattarna Sjöwalls och Wahlöös kriminalroman Mannen på balkongen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *